Yol Ayrımındaki Mısır/1 Taraflar beklemede, her an her şey olabilir

10.07.2013 Vatan

Dün sabaha karşı indiğimiz Kahire Havaalanı’ndan kent merkezinden otelimize gelene kadar, Mısır’da birkaç gün önce bir askeri darbe yaşandığını gösterecek herhangi bir durum ve işaretle karşılaşmadık. Sabah da Kahire’de herhangi bir olağanüstülük göze çarpmıyordu. Hatta önceki sabah çok büyük bir katliamın yaşandığı, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin gözaltında tutulduğu söylenen Cumhuriyet Muhafızları Kışlası’nın önünde de trafik normal olarak akıyordu. Fakat yaklaşık 700 metre mesafedeki Rabiat’ül Adeviyye Meydanı’na vardığımızda Müslüman Kardeşler gerçeğiyle, onların Mursi bırakılana kadar direnişlerini sürdürme kararlılıklarıyla karşılaştık.
Öğle saatlerinde gittiğimiz Adeviyye’de her yaştan kadın ve erkeğin, aralarında sohbet ederek, namaz kılarak, ellerindeki Kuranları okuyarak, kendilerini yakıcı güneşten koruyan çadırların altında dinlenerek, kurulmuş olan platformdaki konuşmacılara göre slogan atarak, marşlar söyleyerek, tekbir getirerek direnişlerini sürdürdüklerine tanık olduk.

Nerden nereye?

İlginçtir: Müslüman Kardeşler taraftaraları bu meydana, Tahrir Meydanı’nda toplanan muhaliflerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüyüp Mursi’ye komplo düzenleme ihtimallerini bertaraf etmek için toplanmışlar. Ama seçtikleri Cumhurbaşkanı, Tahrir’deki göstericiler değil de, onların büyük bölümünün desteklediği ordu tarafından devrilince, Adeviyye’de toplanmayı, Mursi’nin tutulduğu yere yakın olduğu için sürdürmeye karar vermişler.
Mısır’ın başka şehirlerinde, Kahire’nin başka bölgelerinde de darbe karşıtı gösteriler var ama ülkenin kaderini esas olarak Tahrir Meydanı-Cumhuriyet Muhafızları Kışlası-Adeviyye Meydanı hattının belirleyeceği muhakkak. Şu günlerde Mursi karşıtları Tahrir’de yoğun bir şekilde toplanmıyorlar ama herhangi bir kriz anında, tıpkı darbe öncesinde olduğu gibi burası da çok büyük kalabalıklara yeniden ev sahipliği yapabilir. Diğer bir deyişle, krizin gelişimine göre Tahrir ve Adeviyye meydanlarını dolduran kalabalıklar arasında yaşanabilecek çatışmalar tüm Mısır geneline yayılabilir.

Kahire’deki ilk günkü izlenimlerimizi şöyle özetlemek mümkün: Ortalık sakin görünüyor ama bu durum pekala aldatıcı olabilir. Çünkü Müslüman Kardeşler Mursi’nin devrilmesini haklı olarak gayrimeşru görüyor ve geçici olduğu söylenen yönetimle herhangi bir şekilde ilişkiye girmeyi kabul edeceğe benzemiyorlar.
Müslüman Kardeşler’in ilk şartı olan Mursi’nin serbest bırakılmasını askerlerin yerine getirmesi de pek mümkün değil. Ve en önemlisi bu tıkanıklığı aşmayı mümkün kılacak mekanizmalar, en azından şimdilik ortalıkta görünmüyor. Dolayısıyla Kahire ve Mısır’da her an her şey olabilir. Örneğin akşama doğru yazıp gazeteye yolladığım bu yazıyı değiştirmek zorunda kalabilirim.

Habercilik zor iş

Dün Kahire’de önce Star TV muhabiri Murat Uslu ve kameraman Zafer Karakaş, ardından A Haber muhabiri Fatih Er ve kameraman Tufan Güzelgün askerler tarafından gözaltına alındı. Bu tür zor dönemlerde maalesef fatura ilk olarak medyaya ve gazetecilere kesiliyor. Ancak böylesine hassas durumlarda meslektaşlarımızın başına gelenlerden hareketle şu ya da bu siyasi değerlendirmeler yapılmasının onların esenliği açısından hiç de isabetli olmayacağını vurgulamak şart.
Gün bitimine kadar meslektaşlarımızın serbest bırakılacağını tahmin ediyor ve umuyorduk. Sonunda beklediğimiz oldu ve Murat, Zafer, Fatih ve Tufan akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Kendilerine geçmiş olsun diyoruz.

Fotoğraflar: Burak Kara

Yol Ayrımındaki Mısır/1 Taraflar beklemede, her an her şey olabilir



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 Yol Ayrımındaki Mısır/1 Taraflar beklemede, her an her şey olabilir 10.07.2013
2 Yol Ayrımındaki Mısır/2 Adeviyye Meydanı “İslamcılık öldü” diyenleri tekzip ediyor 11.07.2013
3 Yol Ayrımındaki Mısır/3 Müslüman Kardeşler olmadan asla... 12.07.2013
4 Yol Ayrımındaki Mısır/4 Askeri rejimin aradığı İslamcı lider Saffet Hicazi: “Erdoğan arabuluculuk yapabilir” 13.07.2013

Son makaleler (10)
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
10.11.2024 Hasan Cemal ile söyleşi: Zamâne Diktatörleri
07.11.2024 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Bahçeli DEM Parti açılımından ne umuyor, ne bulabilir?
06.11.2024 Transatlantik: Trump nasıl kazandı? Türk-Amerikan ilişkileri nereye?
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı