Devlet krizi değil iki devlet arasındaki savaş

05.01.2014 Vatan

Önceki akşam Çankaya Köşkü’nde Erhan Çelik; Fehmi Koru ve ben, Habertürk adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sorular yönelttik. Gelen tepkilerden Gül’ün, son dönemde yaşanan Cemaat-hükümet çatışmasının taraflarından hiçbirini tam olarak tatmin edemediği anlaşılıyor. Bununla birlikte hiçbir tarafın tam olarak gayrı memnun olduğu da söylenemez. Bunu, Cemaat’e yakın yayınların Gül’ün yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidilmesi, hükümete yakın olanlarınsa devlet içinde devlet yapılanmalarına asla tahammül edilemeyeceği sözlerini başlığa çıkartmalarından anlıyoruz. Öte yandan Cemaat-hükümet savaşını dışardan izleyen ve Gül’ün üçüncü bir aktör olarak bu sürece müdahale edebileceğini ve etmesi gerektiğini düşünenlerin hayal kırıklığına uğradığı muhakkak. Bunlara çarpıcı bir örnek olarak Oya Baydar’ın yayının hemen ardından kaleme aldığı "Cumhurbaşkanlığı korkuluk değildir Sayın Gül" (http://t24.com.tr/yazi/cumhurbaskanligi-korkuluk-degildir-sayin-gul/8213) başlıklı yazısını gösterebiliriz.
 
Kuvvetler ayrılığı ve iktidar savaşları
 
Ona bu süreçte belli bir misyon biçenler, Cumhurbaşkanı’nın asli görevlerinden birinin, "kuvvetler ayrılığı" prensibini muhafaza ederek devletin farklı kurumları arasında ahengi sağlamak olmasından hareket ediyorlar. Onlara göre 17 Aralık’tan bu yana yürütme ile yargıyı karşı karşıya geldiği için ülkede ciddi bir "devlet krizi" yaşanmaktadır ve Gül bir an önce olaya el koyarak sarsılan "kuvvetler ayrılığı" dengesini yerli yerine oturtmalıdır.
Ne var ki benim gibi, 17 Aralık 2013’te olmayan bir kavganın başladığını değil, çoktan (en kötü ihtimalle 7 Şubat 2012’deki MİT kriziyle) başlamış olan bir kavganın şiddetlenerek yeni bir boyut kazandığını düşünenlerdenseniz, esas sorunun devlet içindeki "kuvvetler ayrılığı"ndan ziyade ülke içinde farklı kuvvetlerin (AKP hükümetiyle Gülen cemaati) yürüttüğü bir iktidar savaşı olduğuna hükmedebilirsiniz. Bu savaşın toplumsal/siyasal alandan ziyade devlet içinde yoğunlaşmasının ana nedeni de Cemaat’in yıllardan beri, ama özellikle AKP iktidarı döneminde yargı ve emniyet başta olmak üzere bürokraside kadrolaşmış olması. Öyle ki 17 Aralık’tan sonra hükümet (ve tabii ki onun destekçileri de) "paralel devlet" tabirini kullanmaya başladılar ve Cemaat’in devlet içinde devlet şeklinde örgütlenmiş olduğu iddialarını sahiplendiler. Dolayısıyla Türkiye’de bir "devlet krizi"nden çok "devletler arası" yani esas devlet ile paralel devlet arasında bir kriz söz konusu. Cumhurbaşkanı’nın böylesi bir krizde tercihini nasıl yapacağını sormak bile abestir, zaten "paralel devlet" ile ilgili sorularımıza verdiği cevaplardaki vurgu da bunun göstergesiydi.
 
"Erdoğansız AKP" senaryoları
 
17 ve özellikle 25 Aralık operasyonlarının ana hedefinin Başbakan Erdoğan olduğunu düşünmek için sadece kapsama alanına bakarak bakanları, çok yakın çevresinden işadamlarını ve aile fertleri görmek yeterli. Bu nedenle sözünü ettiğimiz operasyonları, bir süredir dile getirilen "Erdoğansız AKP" senaryolarıyla irtibatlandırmak hiç de spekülatif olmaz.
Ancak, gerçekleşme ihtimali ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte, bu tür senaryoların bir yerine Abdullah Gül’ü monte etmeye çalışmanın pek bir inandırıcılığı olduğunu düşünmüyorum. Gül’ün, öncelikle Erdoğan’ı, ama aynı zamanda AKP’yi ve bağlantılı bir şekilde Türkiye’yi de zayıflatmayı hedefleyen bu türden senaryolara pirim verebileceğini düşünmek onu hiç tanımamak anlamına gelecektir.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
10.11.2024 Hasan Cemal ile söyleşi: Zamâne Diktatörleri
07.11.2024 Burak Bilgehan Özpek ile söyleşi: Bahçeli DEM Parti açılımından ne umuyor, ne bulabilir?
06.11.2024 Transatlantik: Trump nasıl kazandı? Türk-Amerikan ilişkileri nereye?
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
19.11.2024 Nihayet birilerinin beklediği ve umduğu gibi Devlet Bahçeli geri adım mı attı?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı