Velev ki dokunulmazlıklar kalktı...

28.11.2012 Vatan

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. İsimleri hatırlayalım: BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak (Siirt), Grup Başkanvekili İdris Baluken (Bingöl), Adil Kurt ve Esat Canan (Hakkari), Sebahat Tuncel (İstanbul), Nazmi Gür (Van), Hüsamettin Zenderlioğlu (Bitlis), Halil Aksoy (Ağrı), Milletvekili Ertuğrul Kürkçü (Mersin) ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk. 10 milletvekili hakkında, “silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan TCK ve TMK uyarınca soruşturma açılmasına izin verilmesi talebini içeren dosya, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilecek. Ya sonra? Sonra da büyük bir ihtimalle iktidar partisinin oylarıyla 10 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. En fazla, CHP ve MHP’nin ne oy kullanacağını, AKP’den fire olup olmayacağını merak edeceğiz.

Ya sonra?

Peki ondan sonra ne olacak? Yani başlıktaki cümleyle söyleyecek olursak, velev ki bu 10 milletvekilinin dokunulmazlığı kalktı, yargı tarafından da mahkum edildiler, ne olacak? Ülkemizde demokrasi daha ileriye mi taşınmış olacak? Kürt sorununda çözüm imkanları mı artacak?
Her iki soruya da cevabım “kesinlikle hayır” olacaktır. Hatta kullanacakları oy ne olursa olsun AKP grubunun hatırı sayılır bir bölümünün, dokunulmazlıkların kaldırılmasının herhangi bir hayrı olduğuna inanmadığını, hatta tam tersine yakın gelecekte olumsuz sonuçlarına yol açmasından kaygılandıklarını düşünüyorum.
Çünkü AKP’li birçok milletvekilinin de BDP’liler ve dokunulmazlıkların kaldırılması denince, birçoklarımız gibi akıllarına o yürek burkucu fotoğraf geliyor olmalı. 2 Mart 1994 günü TBMM bahçesinde, sakallı bir sivil polis memurunun, DEP Milletvekili Orhan Doğan’ın ensesinden bastırarak zorla otomobile bindirmesinin fotoğrafını kastediyorum.
Dönemin başbakanı Tansu Çiller’in büyük bir zafermiş gibi lanse ettiği DEP’lilerin derdest edilip hapse atılmaları olayının bilançosu malum: Geride ne Çiller, ne partisi kaldı. Buna karşılık Kürt siyasi hareketi, mecburen farklı parti isimleriyle yoluna devam etti ve ülkenin en etkili muhalefeti oldu. Çiller hükümetinin içeri attığı DEP’lilerin 10 yıl sonra, Haziran 2004’de AKP hükümetinin AB çerçevesinde yaptığı düzenlemelerle tahliye edilmiş olduklarını da unutmayalım.

Değişen ve değişmeyen

DEP’lilerin hapse atılmalarının üzerinden yaklaşık 20, tahliye olmalarından da 8 yıl geçti. Bütün bu süreçte ne değişti ve ne değişmedi ki siyasi iktidar tekrar aynı yola başvurmaya yöneliyor, anlamak mümkün değil. Yasal Kürt hareketinin önüne çıkartılan onca engelin son tahlilde pek bir işe yaramadığının, hatta bu hareketi daha da güçlendirdiğinin hâlâ anlaşılmamış olması da garip. ki insan “yoksa çaresizlikten mi?” diye sormadan edemiyor. Benzer şekilde, söz konusu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılma ihtimalinden pek tedirgin olmadıklarını da söyleyebiliriz. 
Tabii olayın bir de toplumsal boyutu var. Başbakan Erdoğan son dönemde, idam cezası, açlık grevleri ve son olarak dokunulmazlıklar gibi Kürt sorunuyla doğrudan ilgili konularda hayli sert çıkışlar yapıyor ve ülkenin gündemini belirliyor. Türkiye’de Başbakan’ın bu çıkışlarını takdir edip onu alkışlayan çok kişinin bulunduğu muhakkak. Ama bir de bunlardan rahatsız olanlar var, tabii en başta da Kürtlerin hatırı sayılır bir bölümü.
Daha önceki yazılarımda defalarca Türkiye’de kamuoylarının da bölündüğü uyarısında bulundum. Erdoğan’ın bu türden çıkışları bu bölünmüşlük halini gidermenin ötesinde bunu daha da şiddetlendiriyor ki bu tür bir kamplaşmanın kazananı olmayacağı açıktır.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
15.09.2024 Erdoğan’ın “din düşmanları”na ihtiyacı var
08.09.2024 Erdoğan genç teğmenlerden rahatsız
06.09.2024 Ruşen Çakır, Kemal Can ve Kadri Gürsel ile Haftaya Bakış (230): CHP iktidara yürüyor mu? Sisi-Erdoğan kavuşması - Teğmenlerin kılıçlı yemini
05.09.2024 Bir mozaik olarak Türkiye (4): Pakrat Estukyan Türkiye’de Ermeni olmayı anlatıyor: “Yegâne talebimiz eşit yurttaşlık”
04.09.2024 31 Mart’ta AKP ile seçmeni arasında ne oldu? Feyza Akınerdem ile söyleşi
04.09.2024 Transatlantik: Sisi-Erdoğan kardeşliği, BRICS Türkiye’ye ne katar? Netanyahu neden ateşkes istemiyor?
03.09.2024 “Erdoğan iyi, çevresi kötü” önermesinde son durum
02.09.2024 Kara Harp Okulu’ndaki “Subaylık Yemini” olayı: Hakan Şahin ile söyleşi
01.09.2024 Ayrılar aynı yerde: Kuvvet komutanları, HÜDA PAR, MHP…
31.08.2024 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk’le alıp veremediği ne olabilir?
15.09.2024 Erdoğan’ın “din düşmanları”na ihtiyacı var
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
11.02.2016 Hesabên herdu aliyan ên xelet şerê heyî kûrtir dike
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı